Deski

Wie is Deski?

Yvan Deschietere (°1952) trekt zich graag terug in zijn eigen wereld, die nu al enkele jaren uit vormen en kleuren bestaat, gemaakt uit allerlei soorten klei, afgewerkt met nog meer soorten glazuur en gebakken in verschillende ovens op afwisselende temperaturen.

Yvan Deschietere

De werken van Yvan Deschietere, die werkt onder de naam Deski, worden geboren uit de eindeloze experimenteerdrang van Yvan.
Gekleurde tegeltjes in bescheiden mozaïeken waren enkele jaren terug de eerste nietsvermoedende kennismaking met wat later zijn drijfveer zou worden: keramiek. Eerst probeerde hij allerlei soorten patronen door verschillende combinaties te maken, maar dit was slechts van korte duur. Algauw sloeg Deski een voorraad klei en glazuren in om er aan de hand van bescheiden potjes, kommetjes, vaasjes en bordjes te experimenteren. De onderzoeksfase ging zelfs zover dat hij er boeken over de chemische samenstellingen en alle bijhorende mogelijkheden voor las van begin tot eind. Honderden staaltjes van testen kun je vinden in zijn atelier. Deze verzameling is op zich al de moeite waard om zijn werkplaats te bezoeken.

Het onderzoeken evolueerde in telkens grotere kommen en vazen die algauw de vorm kregen van de abstractere gedachtekronkels van Deski. Onherkenbare gezichten, abstracte ruimtelijke sculpturen, fantasierijke steden en mensen ontstaan op de draaitafel in zijn werkruimte. Nog voor een sculptuur af is, popelt hij al om aan een nieuwe te beginnen. Alles gebeurt heel intuïtief en nooit komt het resultaat overeen met de basisidee. Zijn consequente ontevredenheid over elk beeld drijft hem tot het uitproberen van nieuwe vormen. Stukken klei worden versneden en geduldig aan elkaar gebeeldhouwd tot een verbluffende sculptuur die vatbaar is voor ieders interpretatie. In deze kunstvorm die Deski volledig exploiteert, brengt zijn vroegere passies samen. Zowel beeldhouwkunst als schilderkunst zijn een deel van Deski’s leven. Het ruimtelijke en sculpturale karakter van de keramiek beelden zijn heel erg driedimensionaal. Ze zijn van alle kanten te bewonderen en elk perspectief biedt een ander aanzicht. De kleuren en samenstelling van kleivlakken tot een geheel zijn terug te brengen tot de kleurige fauvistische schilderwerken die dateren uit zijn laatste schilderperiode vooraleer hij zich in de keramiek stortte.

De drang naar meer en telkens anders zorgt ervoor dat Deski nu verschillende fases tegelijk blijft onderhouden. Onderzoekend creëert hij nieuwe dingen, en tijdens de creatie van een nieuwe sculptuur ontdekt hij nieuwe technieken, kleuren. De soorten klei wisselen evengoed. De beelden worden telkens groter waardoor hij zelfs met ovens en hun techniek moet goochelen.

Benieuwd wat er nog allemaal uit de handen van Deski zal ontkiemen. (L.D.)